Как екипът се превърна в клика

Задочно се запознах с една офис ситуация, която по мое мнение не е никак рядко явление. Даже не е нищо ново.
 

Става въпрос за един екип от програмисти, който чисто и просто се е превърнал в клика. От къде знам ли?

Ето симптомите:

  1. Хората в екипа имат яки връзки помежду си, излизат редовно заедно и разчитат един на друг. Това само по себе си не е никак лошо, разбира се. Такива хора могат да станат много добри приятели в живота и наистина си изкарват страхотно време заедно.
  2. Като всяка група и те имат свой лидер - неформален лидер. Странното е, поне до някъде, че той е от съседния екип - този на дизайнерите. 
  3. Тук монетата се обръща. Както знаете програмистите са хората, които изпълняват техническото задание, нали така? В този случай те просто не го изпълняват, освен ако не идва от техния неформален лидер, дори след като вече е напуснал фирмата и дори предложението му да не съответства на целите на фирмата!

Нещата са стигнали до там, че за да се въведе нещо ново в програмата или да се промени старо, програмистите целокупно трябва да кажат "да". Ако предложението обаче не идва от тяхната клика, те просто го отхвърлят. Това прави невъзможно внасянето на подобрения и нововъведения.

Фирмата вече е изразходвала финансирането си за 5 години. Продуктът не е покрил очакванията за възвращаемост. Сега си търси нов инвеститор.

Вероятно вече се питате как е възможно изобщо това положение да се търпи. Аз ако бях там, например, до сега да съм разпуснала тази банда нехранимайковци. Но знаете, че не е толкова просто - лоша репутация и други подобни неща.

Внимание: клика!

Едно от основните неща, което трябва да се знае за кликите, е, че те унищожават екипната работа. Причината се корени в това, че членовете на една клика мислят и действат на принципа "Ние срещу Тях".

Възможно решение?

  • Първата стъпка към разрешаването на една такава ситуация, спред мен, е да се осъзнае проблема. Понякога мениджмънта просто си затваря очите, не знам защо, и тогава кликата, оставена да прави каквото си иска, нанася ужасяващи вреди на фирмата.
  • На второ място е добре да се насърчават екипните срещи, брифингите всеки понеделник или петък, брейнсторминг сесиите и др. под. Едва ли ще ви изненада, че въпросната клика отказва да участва в срещи за обсъждане на проектите или саботира срещите като се изнася на средата, или се запъва с едно необосновано "Не, не сме съгласни. Не ни харесва".
  • На трето място слагам работа с неформалния лидер: неформална работа с неформалния лидер. Ако той се отвори за вас, вероятно и членовете на кликата ще се отворят също. Кой знае.
  • Реогранизация - звучи малко драстично. Много често като че ли недобрата работна организация подпомага формирането на клики, в които хората намират стабилност и сигурност. Следователно подобряването на организацията на работа би довело до намаляване на зловредното влияние на кликата.
  • Внасяне на "свежа кръв" в екипа. Защо не? Новите хора, правилно подбрани, могат да разчупят обстановката и да променят стереотипа.

Със сигурност има и други механизми за справяне, за които вие се сещате. Така или иначе проблемът не трябва да се пренебрегва, защото не само разваля работната атмосфера, но води също така до финансови загуби за компанията.