Златната среда между работа и личен живот

Здравейте приятели,

Както ви обещах публикувам и третата статия от поредицата на тема "Коучинг - Житейска динамика". На 20-ти май, тоест вдругиден, петък, в София, в хотел "Анел" ще се състои първа за България презентация организирана от Noble Manhattan Group.

Модератори и водещи ще бъдат г-н Джерад О'Донован и г-жа Чери Клаус - водещи европейски коучери по житейска динамика и корпоративни умения. Отново отправям покана към вас да посетите това интересно и смятам много полезно събитие!

HR Cafe ще ви представи пълен и обстоен материал по темата, както и видео интервю с г-н О'Донован, но както се казва - око да види, ръка да пипне! :-) Охо, малко се разпрострях, ето и самата статия! Приятно четене:

„Златната среда” между работа и личен живот

Автор: Джерард О’Донован

Държите ли живота си в равновесие? Уморени ли сте от обезумялото супер взискателно време, в което живеем – време на постоянно напрежение, предизвикано от желанието да успеем, да бъдем финансово осигурени, годни, здрави, общителни, добри партньори и родители.

Ако сте предприемач, експерт на свободна практика, журналист, или представител на някоя друга от така-наречените свободни професии, сигурно ви е трудно просто да спрете. Когато се заемате с нов проект, времевата рамка за неговото изпълнение обикновено се оказва доста стегната.

В резултат се налага да жонглирате ловко със задълженията си в работата и семейството, и да поддържате крехkкия баланс между работа и личен живот. Отсъствието на такъв баланс може да доведе до сериозни проблеми от физическо, психическо и емоционално естество и да увреди вашето здраве.

Хората днес търсят живот с високо качество във всеки аспект - живот, в който да имат възможността да отделят време за себе си, за семейството и приятелите си, и енергията да обръщат внимание на емоционалното, физическото и духовното си благосъстояние.

Коучингът може да помогне при намирането на необходимия баланс между работа и личен живот. Както се казва в статия публикувана в British Journal of Administrative Management – коучинга предлага цялостен поглед върху личността на един човек, осигурявайки равновесие между професионални задължения, корпоративна култура, лични нужди, кариерно израстване и спомага те да работят в синхрон и хармония.

Роден извън конкурентния натиск на днешната икономика и създаден в борбата за намиране на равновесие между съперничещите си аспекти на модерния живот, персоналният коучинг по житейска динамика набира стремглаво последователи в цял свят. Изпълнителни директори, предприемачи, професионалисти от всички сфери на бизнеса както и хора в процес на промяна, сблъскващи се с житейски трудности, се обръщат към този нов инструмент, за да им помогне в преодоляването на водовъртежите и намирането на вярната пътека за постигане на душевен мир и себеуважение.

Коучингът подпомага всички аспекти на живота, но негова главна цел е постигането на вътрешен баланс в самия индивид. Например, при дамите, това би означавало постигане на баланс между работа и личен живот във всички отношения на личните и професионалните нужди на съвременната жена. Накратко – нека да работим, за да живеем, а не да живеем, за да работим.

Балансът между работа и личен живот е ниво на благосъстояние, което човек сам определя. Този баланс, който човек може да достигне или да си го постави за цел, позволява личността да се справя успешно с множество разнообразни задачи в работата, вкъщи, и в обществото. Балансът между работа и личен живот укрепва физическото, емоционалното, семейното и общественото здраве без намесата на стрес и напрежение. Затова, ако желаете да се наслаждавате на живота си, коучинга по житейска динамика е незаменим „помощник”.

Лесно може да се разбере кога страдате от липса на баланс. Симптомите са – постоянната умора, чувството, че търчите безспирно, а не стигате доникъде, усещането за безизходица и липса на контрол, житейските ситуации просто ви се стоварват на главата, вместо вие да държите юздите, или камарата от несвършени работи расте в очите ви за сметка на свършените, или негативното около вас изпъква пред погледа ви повече отколкото позитивното.

Коучингът е взаимно сътрудничество между професионалния коуч и търсещия човек. Това е едно много силно взаимодействие, което подпомага индивида в процеса на себеоткриването, поставянето на цели и създаването на стратегически план за постигането на изключителни резултати. В същото време коучинга е база от знания, методологии, и дори стил на работа, фокусирани върху развитие на личностния потенциал.

Болшинството хора влагат значително време в обмислянето и планирането на това къде и как искат да прекарат годишната си отпуска. Но колко ли време отделяте за планирането на едно много по-важно пътешествие, пътешествие което не бихте могли да повторите, ако “не дай боже” нещата не се развият благоприятно първия път? Колко време отделяте, за да планирате наистина това пътешествие, наречено Живот?

Ето линк към втората статия